כפרי הנוער והפנימיות בראי ההיסטוריה הישראלית - בסימן 70 שנה למדינת ישראל
ביום שלישי, ח' בסיוון תשע''ח, ה-22.5.18, התקיים בכנסת הכנס של הפורום הציבורי שנושאו: ''כפרי הנוער והפנימיות בראי ההיסטוריה הישראלית - בסימן 70 שנה למדינת ישראל" בהובלת ח"כ שולי מועלם-רפאלי.
בכנס השתתפו יו״ר הכנסת, יו״ר האופוזיציה, חברי כנסת רבים, אבי נאור יו״ר ומייסד הפורום הציבורי, חברי הועד המנהל של הפורום וביניהם- פרופ' רבקה לזובסקי, יגאל דקל, ד"ר תמר רובינשטיין וד"ר ויקטור וייס וכן חברי הנהלת המינהל לחינוך התיישבותי, נציגי משרד הרווחה, מנהלי כפרי נוער ופנימיות, חניכים ובוגרים. ראש הממשלה שלח את ברכתו הכתובה לכנס, ושר החינוך שיגר סרטון ברכה.
בכנס דיבר יצחק רזין, בן 98 שהתחנך בכפר הנוער בן שמן וסיפר את סיפורו המדהים אשר שזור בסיפורה ובהיסטוריה של מדינת ישראל- הוא היה ב"הגנה" ובצבא הבריטי, ואף היה ממקימי הכור האטומי. לאחריו דיברו חניכים אשר חברים במועצת התלמידים הארצית של כפרי הנוער שהתמקדו בהעצמה ובנתינה לאחר. רקפת בן גיא ממשרד הרווחה נתנה הצצה לרפורמה שהמשרד מבצע בתחום הפנימיות ורון פרייזלר מהמנהל לחינוך התיישבותי דיבר על חשיבות המסגרות כמודל מעצים ומחזק.
הנוכחות בכנס הייתה מלאה ושיתוף הפעולה וההירתמות למען העלאת המודעות למטרה אותה אנו מקדמים הייתה נהדרת ומרגשת. התגובות שאנו מקבלים מכל עבר הן מדהימות.
לכנס עצמו קדמו דיונים בוועדות השונות. השנה הצלחנו לרתום 3 וועדות שקיימו דיונים מקבילים להעלאת המודעות לכפרי הנוער והפנימיות, הדיונים היו מוצלחים ומרגשים, באחת הוועדות אף האריכו את הדיון בהחלטת יו"ר הוועדה שהבינה את החשיבות של השמעת קולותיהם של כל החניכים והבוגרים שנכחו בוועדה.
בועדת העלייה, הקליטה והתפוצות נושא הדיון היה 70 שנות עלייה וקליטה בכפרי הנוער והפנימיות בישראל - הדיון התמקד בחשיבות הקליטה וההתאקלמות בישראל באמצעות כפרי הנוער והפנימיות, ובמסגרת זאת הצגנו מספר תכניות:
- תכנית נעל"ה (נוער עולה לפני הורים)– תכנית המאפשרת לבני נוער יהודים מרחבי העולם ללמוד בארץ על מנת להשתלב בחברה הישראלית. משרד החינוך מממן את התכנית במטרה לחשוף את אותם נערים ונערות לחיים בארץ. רבים מתלמידי נעל"ה נשארים בארץ, מתגייסים לצה״ל ובונים בישראל את עתידם. זוהי השנה ה-25 לפעילותה של התוכנית. לדיון הגיע ראש מנהלת נעל"הישעיהו יחיאלילהציג את חשיבות השתלבותם של הבוגרים במרקם החברתי בישראל, הוזמנו חניכים ובוגרי תוכנית נעל"ה: אלכס סלסקי ומריה שומן.
- תכנית "דע מאין באת", יוזם התכנית מלקמו יעקב מהמינהל לחינוך התיישבותי הגיע יחד עם צוותו והציג את התכנית.
נבקש לציין כי בוועדה דיברו גם חניכי כפר הנוער קריית יערים בני הקהילה האתיופית- ובני נוער שאינם בני הקהילה האתיופית ומנהל הכפר מנו הר סיני שיצאו יחד למסע באתיופיה וסיפרו אודות חשיבות מסע השורשים. וכן חניכי נעל"ה מכפר הנוער יוענה ז'בוטינסקי ומנהל הכפר, תומר גולדפבר שהציגו פרספקטיבה אישית וריגשו את הנוכחים.
בועדת החינוך, התרבות והספורט התקיים דיון בנושא 70 שנות מנהיגות בכפרי הנוער והפנימיות בישראל בדיון זה הצגנו את סיפורם של שני חניכים מכפר הנוער קריית יערים ואת סיפורה של מנהלת פנימייה בכפר הנוער עיינות:
- נתנאל זקן, תלמיד כיתה י"ב מכפר הנוער קריית יערים שתמיד חלם לעסוק במוזיקה, ובכפר השתתף בקורס סאונד והחל לנגן. משם צבר את ניסיונו ולאחר שהתמחה בתחום החליט להתנדב כדי.ג'יי, במסגרת עמותות לאנשים מעוטי יכולת ובעלי צרכים מיוחדים וכיום הוא תורם מזמנו ומהמוזיקה שלו לטובת הופעה באירועים שונים.
- שלמה מנואב, אשר זכה לפני כחודש באות הנשיא על פעילותו למיגור הגזענות כלפי יוצאי אתיופיה. שלמה הוא תלמיד כיתה יב' שהגיע לכפר הנוער קריית יערים בכיתה ח' עם פערים לימודיים וכיום הוא צפוי לסיים את לימודיו עם תעודת בגרות מלאה, תעודה טכנולוגית ושלוש תעודות הסמכה מקצועיות. שלמה חבר במועצת התלמידים המחוזית ומרצה רבות במסגרות שונות על גזענות כלפי העדה האתיופית. בנוסף הוא חבר בלהקת "שמש אתיופית" שתייצג את ישראל בגרמניה.
- גנט דסה, בת הקהילה האתיופית מנהלת פנימייה בכפר הנוער עיינות, בוגרת תואר שני במנהל עסקים, נשואה ואם לשלושה ילדים. גנט התחנכה במבואות עירון ליד עין שמר ובצבא שירתה כקצינה בחיל החינוך. כבר מגיל צעיר ראתה את עצמה ממשיכה בתחום החינוך ובעבודה עם צעירים- והיום גנט כמנהלת פנימייה מקדישה את זמנה לקידום נוער במסגרת הפנימייתית.
בנוסף הגיעו צעירים נוספים מרחבי הארץ שריגשו בסיפורם האישי את כל הנוכחים, ואנו מודים לכל אחד ואחת שלקחו חלק, ועזרו להעלאת המודעות לחשיבותן של מסגרות אלו.
- רון פרייזלר מהמינהל לחינוך התיישבותי דיבר בוועדה על המאמצים שנעשים על מנת לקדם את הנוער להצלחה ותרומה למדינה וענבל נחמד, מנהלת בית הספר בכפר הנוער קריית יערים אשר ליוותה את הנערים, דיברה על החשיבות בהענקת הזדמנות שווה לחינוך.
ולבסוף ועדת העבודה, הרווחה והבריאות שם דנו בנושא בוגרים ותוכנית יתד, לדיון הגיעו מנהלת תוכנית יתד מירב דדיה-מולד, אנשי המינהל לחינוך התיישבותי, מנהלת האגף לשירותים פסיכוסוציאליים ורפואיים נתמר הלל, אברהם לוי ומירב שלו מתחום הבוגרים במנהל, שהגיעו ביחד עם מפעילי התכנית "יש לך כתובת" ובוגריה נופר צנגאוקר, נפתלי קבדה ודניאל כהן, אשר שיתפו בסיפורם האישי ונגעו בלב כל הנוכחים, אנו מודים להם מקרב לב על שהסכימו לשתף את חברי הוועדה בסיפורם- וזאת למען קידום המודעות לצעירים במצבי סיכון במדינת ישראל.
לברכת ראש הממשלה, בנימין נתניהו - לחצו כאן
וכמו שאמר אחד החניכים בוועדת החינוך "אנחנו לא נוער בסיכון, אלא נוער בסיכוי".
תודה רבה לכל מי שסייע ולקח חלק ביום הזה,
בברכה,
עו"ד רוני מלכאי אייריש, מנכ"לית הפורום הציבורי - כפרי הנוער והפנימיות בישראל