A+ 100%A-

מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהסגירה

הפורום הציבורי - כפרי הנוער והפנימיות בישראל במפגש עם מנכ"לית משרד המשפטים, עו''ד אמי פלמור

ביוזמתו של הפורום הציבורי, נערך ב-28.3.19 מפגש מרתק עם מנכ"לית משרד המשפטים עו''ד אמי פלמור. במפגש השתתפו נציגי הנהלת הפורום וחבריו, בכירים מהמנהל לחינוך התיישבותי וממשרד הרווחה, מנהלי כפרי נוער ופנימיות ומנהלי עמותות וגופים פילנתרופיים.

המפגש התקיים בכפר הנוער החקלאי מקווה ישראל שהוקם בשנת 1870, ע"י שליח "כל ישראל חברים" בפאריז קרל נטר. זהו הראשון מבין כפרי הנוער והפנימיות בישראל ומטרת ייסודו הייתה לימוד חקלאות והכשרת מתיישבי הארץ לפיתוח ארץ ישראל ע"י הקמת מושבות וישובים והפרחת השממה. כפר הנוער מקווה ישראל מהווה אבן דרך משמעותית בהיסטוריה היהודית ציונית בכלל ונקודת ציון חשובה במורשת כפרי הנוער והפנימיות בישראל בפרט. לקריאה נוספת.

בפתיחת דבריה, הציגה מנכ"לית משרד המשפטים העו''ד אמי פלמור את תפקידי המשרד בתחומים הנוגעים לבני נוער שעיקרם הנגשת זכויות משפטיות במנגנוני הסיוע המשפטי, ייצוג משפטי לבני נוער ללא עלות, פיקוח ובקרה על הליך הוגן ושיוויוני ועוד.

עו''ד פלמור שעמדה בראש הוועדה למיגור הגזענות (דו"ח פלמור), הציפה בפני המשתתפים את תופעת הגזענות הממסדית והמציאות הבלתי שיוויונית שחווים בני נוער ממוצא אתיופי בעיקר. שיקול דעת מוטעה ופזיז מידי של שוטרים והאצבע הקלה על ההדק ברישום פלילי, עלולים להביא לתוצאות בלתי הפיכות עבור בני נוער רבים בבואם להתגייס לצבא, למצוא עבודה ולהפוך לאזרחים מן השורה.

בהסתכלות מושכלת ורחבה שעשה משרד המשפטים בהקשרים אלו, ננקטו מספר מהלכים אקטיביים בפרויקטים ובתוכניות לקידום ועידוד השיוויון כלפי בני נוער ממוצא אתיופי, וביניהם:
פעילותו של ארגון "אור שלום" בפרויקטים המכינים את בני הנוער ליציאה לחיים עצמאיים, מנגנוני שיטור קהילתי בערים השונות, פרויקט "עו"ד משלי" המנגיש ייצוג משפטי לקטינים, טיפול מיוחד בבקשות החנינה למחיקת רישום פלילי של יוצאי אתיופיה, בהתאם למתווה שנקבע בדו"ח פלמור ועוד.

מפגש הפורום עם משרד המשפטים במקוה ישראל

המנכ"לית הסבירה את השלכותיו של חיכוך משטרתי עם בני נוער חסרי עורף משפחתי איתן כגורם שעלול לדרדר את בני הנוער, לגרום להם לאבד את האמון במערכת החוק ולהחלישם עוד יותר.

על מנת להתמודד ולמגר את התופעות של שיטור יתר שמנינו לעיל, ציידה המנכ"לית את המשתתפים במס' טיפים מעשיים:
חשוב מאד להסביר לבני הנוער את תפקידם של השוטרים כמשרתי ציבור העובדים בשירות המדינה למען כולנו. לכן במפגש עם שוטרים יש להתנהג אליהם בכבוד ובצורה מאופקת. עם זאת, במצב של התנהגות לא ראויה של שוטר, ניתן לקחת את פרטיו (שמו של השוטר מופיע על תג חולצתו) ולהגיש תלונה מסודרת למח"ש. בסיום דבריה הדגישה המנכ"לית כי לכלל הציבור ישנה אחריות אזרחית כלפי בני הנוער וחשוב שהציבור יהווה גורם מרסן וביקורתי תוך עמידה על זכויותיו.

במפגש הציגה גם עו"ד מיכל גולד ממשרד המשפטים את תפקידה כמתאמת בין-משרדית למניעת עבריינות נוער ואת שלושת היעדים המכוונים לפיתוח:

1. פיתוח תחום הידע לגבי מצב עבריינות הנוער בישראל, גורמים מעודדי עבריינות נוער וגורמים המונעים אותו.

2 .פלטפורמות של שיתופי ידע ושיתופי פעולה בין גורמים במערכת המשפטית (סניגורים, פרקליטים, סיוע משפטי לנוער וכד').

3 .טיפול בסוגיות העולות מהשטח ובעיקר מניעת הגעה להליכים משפטיים של בני נוער.

הנוכחים שיתפו את עו"ד מיכל גולד בצרכים הרלוונטיים של בני נוער במסגרות השונות ובדרכים בהן יוכל משרד המשפטים להטות כתף ולקדם מענה לצרכים הללו.

תודה רבה למנכ"לית משרד המשפטים, עו"ד אמי פלמור על שיח מרתק ומלמד ועל ההקשבה. ותודה לעו"ד מיכל גולד על הפתיחות והרצון ללמוד מהשטח על החסמים השונים.

את המפגש סגרה מנכ"לית הפורום, עו"ד רוני מלכאי שסיכמה כי הפורום ישמור על קשר רציף עם משרד המשפטים ויעמוד על ההתפתחויות בטיפול והסברה בנוגע למחיקת הרישום הפלילי של בני נוער ובבעיות חשובות נוספות שהועלו ע"י המשתתפים. כמו כן, ייבחן ע"י הפורום נושא הקמת קבוצת נאמנים למיגור הגזענות: "נאמני הסובלנות״ בכפרי הנוער ובפנימיות.
המפגש שנגע בנושאים בעלי חשיבות רבה בחברה הישראלית תוך שיתוף בסיפורים מהשטח היה מרתק ומלמד כאחד.

תודה רבה לכפר הנוער החקלאי מקווה ישראל שפתח את שעריו ואירח את כל משתתפי הכנס ותודה רבה לכל המשתתפים שהגיעו, שיתפו והציפו נושאים חשובים.

לקריאה נוספת בעניין בני נוער בהליך הפלילי: תוכנית הסברה ומניעה (משרד המשפטים) - לחצו כאן
 

לקריאה נוספת בעניין פעילות משרד המשפטים בעינייני נוער - לחצו כאן


עו"ד רוני מלכאי

מנכ"לית הפורום הציבורי כפרי הנוער והפנימיות

ע''ד אמי פלמור במפגש עם חברי הפורום הציבורי