נציגי המפלגות השתתפו בפאנל בחירות של הפורום הציבורי
"תקציב תפעול הפנימיות וכפרי הנוער מהווה אחוז מאוד קטן מתקציב המדינה, שכל פגיעה בו היא פגיעה ישירה בילדים ובנוער במצבי סיכון".
בפאנל בחירות של הפורום הציבורי - כפרי הנוער והפנימיות, התחייבו נציגי כל המפלגות לקדם בחקיקה שתעגן את תקציבי הפנימיות וכפרי הנוער ותקבע תעריף עדכני לפעילותם.
קואליציה רחבה של כל סיעות הבית התחייבה לחוקק בכנסת הבאה חוקים שיבטיחו קידומם של כפרי הנוער והפנימיות בישראל, ויאפשרו להם תפעול שוטף, בתעריף מעודכן, על מנת שאלה לא יידרשו להסתמך על גיוס כספים ופילנתרופיה - כך הודיעו נציגי המפלגות השונות בפאנל בחירות, ראשון מסוגו, שארגן הפורום הציבורי - כפרי הנוער והפנימיות בישראל, בו השתתפו עשרות מנהלי פנימיות וכפרי נוער, עובדים ובוגרי הפנימיות.
בין השאר התחייבו נציגי הסיעות לפעול כגוף אחד, קואליציה ואופוזיציה, לעדכן את תעריף השמת החניכים בכפרי הנוער (סל לאור), לפעול מול משרד הרווחה בנושא הרפורמה המתגבשת בפנימיות הרווחה, לקדם חקיקה שתבטל את מיסוי הקרקע והבינוי של כפרי הנוער והגדרת מעמד החינוך ההתיישבותי והשוואתו למעמד בתי הספר ברשויות המקומיות. בנוסף התחייבו חברי הכנסת ליישם את תוכנית "דרך חדשה", לקידום יוצאי אתיופיה, גם בכפרי הנוער.
תשעה ימים לפני הבחירות לכנסת ה-22 קיים הפורום הציבורי כפרי הנוער והפנימיות בישראל רב שיח עם נציגי המפלגות השונות המתמודדות לכנסת, במסגרתו הועלו נושאים שונים, אתגרים והבעיות של החינוך במסגרות החוץ ביתיות של כפרי הנוער והפנימיות. בכנס, שנערך ב-8.9.19 בכפר הנוער בן שמן, בהנחיית העיתונאית אורלי וילנאי, השתתפו חה"כ קארין אלהרר ("כחול-לבן"); ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו); ח"כ מוטי יוגב ("ימינה"); פרופ' יפעת ביטון (המחנה הדמוקרטי); חגי רזניק (העבודה-גשר).
ח"כ עודד פורר ("ישראל ביתנו"): "כפרי הנוער מעניינים את שרי החינוך, כמו השלג דאשתקד. גם אנחנו אשמים שלא הצגנו את זה מעולם כדרישה קואליציונית שלנו, אבל אסור להשאיר את הפנימיות וכפרי הנוער מאחור. לא יעלה על הדעת שהמדינה תגבה היטלי פיתוח שנגבים על בנייה של בתי ספר בכפרי הנוער ונפעל לביטולם. אנחנו בעד כלכלה חופשית, אבל כשזה מגיע לחינוך, המדינה היא זו שצריכה לטפל בחינוך. יש משימות שרק כפרי הנוער מסוגלים לטפל בהם והממשלה צריכה להבין ולהפנים שהפנימיות וכפרי הנוער הם הכוח למשימות מיוחדות. כמנכ"ל משרד הקליטה לשעבר אני נדהם לדעת שתוכנית 'דרך חדשה', לקידום יוצאי אתיופיה במערכת החינוך, אינה מיושמת בכפרי הנוער. אני מתחייב, שמיד לאחר הבחירות, זו תהיה המשימה הראשונה שלי - להחיל את התוכנית גם בכפרי הנוער".
חה"כ קארין אלהרר ("כחול-לבן"): "ברור שהפנימיות וכפרי הנוער לא נמצאים בראש סדר העדיפויות של המדינה. הממשלה כל הזמן אומרת כשיהיה לנו זמן נתעסק בזה, אבל הזמן הזה אף פעם לא מגיע. אסור לפנימיות ולכפרי הנוער להיסמך על פילנתרופיה לצרכים הבסיסיים של החניכים. הם צריכים להיות עבור הדברים שמעבר, לאקסטרה, לשמנת. אני מתחייבת לשתף פעולה עם כל גורם בכנסת שיהיה מוכן להוביל חקיקה בנושא ומקווה שחברי הכנסת יהיו שותפים לחקיקה כזו, שאני אוביל".
ח"כ מוטי יוגב ("ימינה"): "חייבים לשים את האחריות לחינוכם של ילדים ובני נוער במצבי בסיכון בפנימיות ובכפרי הנוער בחוק. תעריף החינוך של ילדים או נער במצבי בסיכון בכפרי הנוער (סל לאור) אינו מעודכן. אני מתחייב להוביל חקיקה בנושא, לצד סיוע למנהלי פנימיות הרווחה ליצור שיח ועבודה משותפת מול משרד הרווחה, בגיבוש הרפורמה בפנימיות, שתטיב עם מנהלי הפנימיות, לרווחת החניכים".
פרופ' יפעת ביטון ("המחנה הדמוקרטי"): "הכל עניין של סדרי עדיפויות ומה מקומו של החינוך בתפיסת העולם הפוליטית. חובה עלינו להסיר כל מכשול וקושי מילדים ובני נוער לקבל חינוך ובמיוחד חינוך פנימייתי, שמהווה מסגרת תומכת עבורם. נכון, שמיכת התקציב קצרה מדי והיא צריכה להספיק לכולם, אבל מה שעושים כל הזמן זה שמקצרים את השמיכה הזאת עוד ועוד, דווקא בתחום החינוך הפנימייתי והחינוך ההתיישבותי".
חגי רזניק (העבודה-גשר): "פילנתרופיה לא צריכה לממן חינוך בכפרי נוער ובפנימיות. המדינה צריכה לקחת אחריות על כל החניכים במוסדות החוץ ביתיים. התקציב של הפנימיות וכפרי הנוער הוא אחוז כל-כך מזערי בתקציב המדינה, 30 מיליון שקל בשנה, זה כסף קטן וצריך לתת הכל, להיענות לכל הדרישות. הפנימיות וכפרי הנוער עושים עבודה חשובה וכל פגיעה בהם היא פגיעה ישירה בילדים ובנוער במצבי סיכון. פגיעה בעתידה של המדינה".
הפורום הציבורי כפרי הנוער והפנימיות בישראל, שהוקם בשנת 2012 על-ידי אבי נאור, חתן פרס ישראל, פועל מיום הקמתו בכל הערוצים האפשריים, כולל באמצעות השפעה על מדיניות, לקידום הפנימיות וכפרי הנוער בישראל, בהם מתחנכים כ-26,000 ילדים ובני נוער, בגילאי 5-18, (בכ-50 כפרי נוער של משרד החינוך ובכ-130 פנימיות של משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים).
לדברי אבי נאור, יו"ר ומייסד הפורום, לאוכלוסייה המתחנכת בכפרי הנוער והפנימיות צרכים ייחודיים בתחומים הלימודיים, הרגשיים והחברתיים, המצריכים חשיבה מחודשת לגבי הקצאת המשאבים הדרושים על מנת להעניק מענה הולם לצרכיהם ולהוציאם ממצבי הסיכון, עד להשתלבותם המוצלחת במעגלי החיים בחברה הישראלית.